İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi büyükşehirlerden günübirlik ziyaretlerin yoğun olduğu İznik ilçesinin ulaşım altyapısının güçlenmesine yönelik 7,3 kilometrelik İznik Çevre Yolu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımı ile hizmete girdi.
Çevre yolu çerçevesinde, 5 adet farklı seviyeli kavşak, 29 metrelik 1 çift köprü, 9 altgeçit ve 4 adet tarımsal altgeçit köprüsü inşa edildi.
İznik Çevre Yolu sayesinde transit trafiği şehir dışına aldıklarını belirten Bakan Uraloğlu, "Böylece İznik şehir merkezinde hem şehir içi hem de transit trafiğe hizmet veren mevcut tek yol üzerindeki yoğunluğu rahatlattık. Daha önce şehir merkezi üzerinden 15 dakikada geçilebilen İznik şehir geçişini artık çevre yolu ile sadece 4 dakikaya düşürdük. Böylece çevre yolumuz ile zamandan 241 milyon lira, akaryakıttan 6 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 247 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 410 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız" diye konuştu.
Bursa’ya 2002 yılından buğu güne kadar ulaşım ve iletişim aytyapısına 229 milyar 700 milyon lira harcadıklarını belirten Uraloğlu, "Bölünmüş yol uzunluğunu 195 kilometreden 602 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 148 kilometreden 777 kilometreye çıkardık.Bugün itibari ile de 19 milyar 79 milyon lira proje bedeliyle 24 ayrı karayolu projesine devam ediyoruz. Bu projelerin en büyüklerinden birini, Türkiye’nin en önemli tarih, kültür ve turizm merkezlerinden biri olan İznik’in ulaşım altyapısının gücüne güç katacak İznik Çevre Yolu’nun resmi açılışını mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Hızlı tren 2025 yılında hizmete girecek Bursa’da sadece karayolu yatırımlarıyla sınırlı kalınmadığını, ulaşım ağını ulaşımın tüm modlarıyla birlikte geliştirdiklerini belirten Uraloğlu, "Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattı Şantiyemizde de incelemelerde bulunacağız. Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattımızı Ankara-İstanbul YHT hattına bağlantılı olarak saatte 250 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Hatta altyapı ve üstyapı çalışmalarına eş zamanlı olarak devam ediyoruz. 106 kilometrelik Osmaneli-Bursa arasındaki işleri 2025 yıl sonunda tamamlamayı, bursa bandırma arasını ise 2028 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Bursa’da devam etmekte olan önemli ulaşım projelerimizden biri de Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı kısa adıyla Şehir Hastanesi Metrosu’dur. Hattımızın yapımını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Bakanlığımız arasında 8 Haziran 2020 tarihinde imzalanan protokol ile devraldık. Projemiz sayesinde mevcutta işletmede olan Emek-Arabayatağı Metro hattı; yapacağımız uzatma ile Mudanya Bulvarını kat ederek YHT Gar ve nihayetinde Şehir Hastanesine ulaşacak. Saatte 88 kilometre tasarım hızı ile günlük 410 bin yolcuya hizmet verecektir. Projemiz kapsamına depo sahası ve 2 yeni istasyon ile Görükle uzatmasını da dahil ettik. Bu yeni tesis, şehrin tüm metro araç filosunun bakım-tamir ve parklanma ihtiyacına da hizmet edecektir. İnşallah bu projemizi de 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.